Pillangó ismétlő nagycsoport

ikon

A Pillangó csoportba jelenleg 14 gyermek jár, homogén ismétlő nagycsoportként működünk. A pillék az évek során nagyra nőttek, sokat változtak, de mégis megmaradtak ugyanazoknak a kedves, csupaszív, vidám társaságnak, akiknek megismertük őket. Idén ősztől csatlakozott hozzánk egy itt maradt csiga csoportos lányka, de ő is hamar beilleszkedett.

Igyekszünk pozitív mintául szolgálni a gyermekeknek: tisztelettel és szeretettel fordulunk egymás felé, mindig figyelmesen meghallgatjuk egymást, észrevesszük, ha a környezetünkben valakinek segítségre van szüksége, segítséget kérünk, ha egyedül nem boldogulunk.  Ennek hatására a pillangók egymás irányába nyitott, figyelmes, segítőkész, segítséget kérni képes nagyfiúkká és nagylányokká váltak.

A gyermek érzelmi biztonságának megteremtése, fenntartása fontos feladatunk, s ehhez szeretetteljes, elfogadó légkört próbálunk biztosítani az óvodai mindennapokban. Igyekszünk mindig szem előtt tartani a ránk bízott gyermekek testi-, lelki-, érzelmi fejlődésének lehetőségét.

Tevékenységközpontú pedagógiai programunkra támaszkodva a gyermekek ismereteit tapasztalatokon, élményeken, játékokon keresztül bővítjük. A közösen végzett tevékenységekkel próbáljuk a közösségi érzést fejleszteni. A pandémia sok szempontból nehezítette a gyermekek szociális érését, de fantasztikus, összetartó közösség alakult ki mostanra!

Próbálunk elég időt és teret hagyni az önállóságnak és a döntéshozás gyakorlásának. A pillék önállóan öltöznek, használják a mosdót, ágyaznak, étkezésnél kiszolgálják magukat és egymást, terítenek, segítenek a kertrendezésben, takarításban, sőt a csoport növényeinek és állatainak gondozásban is.

A játék és a mozgás kiemelt helyen van a mindennapjainkban. Fontosnak tartjuk, hogy ezekhez a tevékenységekhez megfelelő szabad teret, inspiráló eszközöket, környezetet és kellő időt biztosítsunk.

Zöld Óvodásként a környezetünkre is figyelünk, emiatt szelektíven gyűjtjük a hulladékot, takarékoskodunk a fogyó eszközeinkkel, (pl.: vízzel, papírral, árammal) és a komposztálható hulladékot az óvodai komposztálóhoz visszük, ott hasznosítjuk újra.  A csoportban szobanövényeket is tartunk, az akváriumunkban pedig halak és a csigák laknak. A pazarlást elutasítjuk és támogatjuk a különböző fölöslegessé vált dolgok újbóli felhasználását. Nálunk a fölöslegessé vált kartondoboz, tojástartó, befőttesüveg vagy petpalack biztosan újjászületik!

Csoportszobánk berendezését, a bútorok elrendezését a gyermekek életkori sajátosságaihoz és a csoport sajátos igényeihez igazítottuk.

Auner Adrienn és Benke Fanni - óvodapedagógusok

Estefán Flóra - dajka

Lakatosné Szanyi Márta - legnagyobb segítségünk

Pillangó Galéria