Rendezvényeink

Magonc Szülinap – október elején

Magoncka és az óvodánk ünnepli e napon a születésnapját. Többféleképpen zajlott  az ünneplés az évek során: volt  már  pedagógusok  sokféle  produkciója (tánc, dramatizálás, zenélés…), az utóbbi években udvari „bográcsos délutánt szerveztünk  magunknak.

A bográcsokban elkészült finom paprikáskrumpli mellett, óvó nénik által színre vitt mesét nézhettek a gyerekek és felnőttek, együtt énekeltük a köszöntő dalt, Bihari Művészeti Iskolás nagyfiúkat, nagylányokat láthattunk „néptáncolni”, teaházban kortyolhattuk a finom teát, ugrálóvárban lehetett vígadni és beszélgetni, beszélgetni…

Egy kedves szülő tollából:

Kedves Magonc Óvoda!

Köszönet a különleges napért! Nagy öröm volt a kis mackók, mind a nagy medvék számára, hogy együtt ünnepelhették a 19. születésnapodat! Izgalmas volt a készülődés, a sürgölődés a bográcsok körül, a tűzrakás és a főzés…nem minden nap veheti ki a részét egy medve egy efféle elfoglaltságban!

S, jó volt látni a sok kíváncsi, csillogó, érdeklődő tekinteteket, ahogy figyelemmel kísérték az előadásokat. No, meg a kis kezeket, amik ügyesen vagy kevésbé ügyesen szorongatták a különleges mákos piskótás tortaszeleteket vagy később, ahogy szabaddá váltak, egymást. Mert, össze-össze fonódtak az összetartozás és a kezdődő barátságok jeleként.

Köszönjük ezt és az élményt is, hogy megtapasztalhattuk, milyen otthon érzik magukat a legfiatalabb medvebocsok!

Egy medveanyuka tollából

Fontos számunkra, hogy az óvoda jó kapcsolatot alakítson ki és tartson fenn a szülőkkel. Ezért a már egyszer jól bevált „főzzünk együtt bográcsban” programot elevenítettük föl. Természetesen a bográcsozáson felül számos program várta gyerekeket és a szülőket: Volt mesejáték, torta az ünnepeltnek és az ünneplőknek, néptáncbemutató, teaház, ugrálóvár, kötélhúzás, gyerekdalok hangszóróból játékmellé, jókedv, móka, kacagás…

Ami a legfontosabb, hogy hogyan érezték magukat a gyerekek és a szülők. Ezért álljon itt egy vélemény a sok-sok visszajelzésből, amit kaptunk:

„ Nagyon tetszett ez a szülinapi "buli". Fantasztikus volt a néptánc, és bár a gyerekek nagyon tartózkodók voltak, azért be próbáltuk vonni őket egy kis bolondozásba, egy kis tekeredésbe a rétessel, meg a kígyóval. Aztán nagyon finomra sikeredett a bográcsos paprikás krumpli, annyira, hogy még a kisebbik gyermekem is evett belőle, nem is keveset és még uborkát is majszolt hozzá (semmi gyümölcsöt és zöldséget nem evett meg eddig - csak főzelékként.)

Zsoltikának az ugrálóvár volt a mindene, hősiesen egyfolytában sorban állt, hogy bejuthasson minél többször. Nagyon jól elfáradtunk - ez a mércéje a délutánnak.

Köszönjük szépen, hogy részt vehettünk benne.”

 

Magonc Mikulás - decemberben

Óvodánk ünnepeinek megszervezését és lebonyolítását elsősorban a gyermekek valós szükségleteinek, életkori sajátosságainak figyelembevételével tervezzük.

„ Az ünnep csak annak jelent valamit, aki részt is vesz benne!”

 Hans- Georg Gadamer /

Fontos szempont, hogy az óvodai élmények ne csorbítsák az otthoni meglepetések varázsát, hanem kiegészítsék azt. Megalapozzák a hangulatot, hogy az izgatott várakozást tegyük még örömtelibbé.

Óvodánkban a Mikulás-várást egy közös nagy ünnepség keretében tartjuk, melyen minden kisgyermek egyszerre vesz részt. Együtt kitisztítjuk a csizmákat, cipőket  és kikészítjük a Mikulásnak. Ezután egy rövid kis műsor keretében minden évben más-más mesét, dalokat és verseket adunk elő mi felnőttek és a gyerekek közösen.

A Mikulást messziről látják a gyermekek, ahogy elsuhan az ablakok előtt és kedvesen integet nekik. A közös ünneplés után nagy örömmel találnak rá a csizmákba rejtett kis ajándékcsomagokra.

 

Magonc Karácsony - decemberben

 „ Karácsonyi csengő vagyok,

csilingelek az ágon,

örüljetek, megérkezett,

tél országból Karácsony.”

 

A Karácsony elsősorban a család ünnepe. Az előkészületek alkalmával az egész óvodát ünneplőbe öltöztetjük, bevonjuk a gyermek és felnőtt közösség tagjait, úgy, hogy a szerepébe mindenki jól érezze magát, élményt nyújtva magunknak és egymásnak. Fontosnak tartjuk a ráhangolódást, az összetartozást, a meghittséget és a szeretetet.

Mindannyian összegyűlünk a tornateremben, izgatottan várakozunk, miközben a közös karácsonyfát csodáljuk.

A Karácsonyi műsor alkalmával a gyerekek élményt szerezhetnek a zene világából: óvodapedagógusok -  dadus nénik énekkara, hangszeres zenéje, a mese világából: nagycsoportosok vagy felnőttek  meséje által.

A Karácsonyfánk alatt mindig akad közös játék meglepetés a csoportok számára, amit az ünneplés végeztével a saját csoportjukba vihetnek és kezdődhet az igazi öröm, az új játékok kibontogatása – az izgalmas játék.

Mesenap - januárban

Hagyományaink szerint ez  a nap a meséről szól… a gyerekek aktív résztvevői az eseményeknek.

Egy bevezető mesével indul a délelőtt, melyet a felnőttek játszanak el. Legutóbb az osztozkodó medvebocsok meséjét adták elő az óvodapedagógusok.   A meséhez kapcsolódik a „kincskeresés”, amelyben koruknak megfelelő bátorság és  ügyesség próbákat „kell kiállniuk” a résztvevő gyerekeknek.

 Különféle jelzéseket követve oldják meg a feladatokat, melyek csoportonként   (életkoronként) mások és mások. A próbákat csodás fantáziával az óvó nénik találják ki, az eszközöket is ők készítik el hozzá. A próbák után mindig megleljük méltó jutalmunkat, a „kincset”!

Remek hangulatban, izgalmakkal teli esemény ez a délelőtt! A mese még sokáig járja önálló útját...

 

Felnőtt mese-est - februárban

Csak úgy, mint a gyerekeknek a mesenapon, a felnőtteknek is meghirdetjük minden évben a közös esti szórakozást a Mese Esten.

Évről évre igyekszünk színes, változatos programot kínálni a szülőknek:

  • volt, hogy igazi mesélőt hívtunk meg Berecz András előadóművész személyében,
  • volt, hogy mi magunk kápráztattuk el a nézőtéren ülőket az éneklésünkkel, hangszeres játékunkkal, tánccal, színpadi produkcióval,
  • volt, hogy a szülők is a színpadra álltak, tehetségüket, tudásukat megmutatva,
  • volt, hogy latin estet rendeztünk valódi zenekar közreműködésével.

Örömmel tapasztaljuk, hogy népszerűek ezek a közös felnőttes felnőtt estek, beszélgetésekkel, vendégséggel, tánccal, jó kedvvel, nevetéssel, jó érzéssel…

 

Magonc Farsang

„Bohóc vagyok nem tagadom,

csörgő sipkám neked adom!

Cintányérom összeverem,

Bukfencezek a fejemen.

Jókedvemet nem tagadom,

Viccet mondok, ingyen adom.”

Óvodánkban is hagyományos – a gyerekek által nagyon várt – ünnep a farsang. A gyerekek izgatottan készülődnek erre a februári napra, amikor jelmezbe bújva néhány órára tündérré, pillangóvá vagy éppen boszorkánnyá változhatnak.

Általában zenés együttes szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt az óvoda tágas tornatermében. Vidám ismert dalokat  énekelnek és táncra buzdítotják a lelkes gyermeksereget. A műsor után minden csoportnak a saját termében folytatódik tovább az egész napos mulattság.

 

Föld napi interaktív kiállítás – áprilisban

 

A tornateremben rendezzük meg az egyik legynagyobb „ZÖLD” ünnephez kapcsolódó kiállításunkat, amely a gyermekekkel a Szülők által is látogatható délutánonként. Kísérleteket, játékokat próbálhatnak ki, rövid filmet, könyvet, tablákat, képeket nézhetnek a témával kapcsolatosan. Taktilis tapasztalatokat szerezhetnek lábbal, kézzel – a természet kincseivel, állatokkal, növényekkel ismerkedhetnek…

 

Kihívás napja – május végén

Minden évben ekkor szervezzük meg a Magonc Sport Napunkat a közeli Városligetben.

A korcsoportoknak megfelelő akadálypályákat állítunk fel, ahol különböző ügyességi feladatokat végeznek a gyerekek. Az erőt, ügyességet, kitartást próbára tevő mozgás után nem marad el a Magonc - díj sem, melyet általában érem formájában akaszthatnak büszkén a nyakukba az apróságok.

A délelőtt többi részében hátizsákból „dézsmálás”, játszótéren vígadozás, plédeken pihenés következik kinek-kinek kedve, ereje szerint…

 

Magonc Majális - májusban

Május utolsó vasárnapja tájékán kerül megrendezésre az óvodánk udvarán kicsik és nagyok örömére a Magonc Majális.

A délután 16 órakor kezdődő zenés „nyitó előadás„. Volt már ALMA Együttes koncertje, melyen szülők és gyermekek egyaránt remekül érezték magukat, volt már Buborék  együttes műsora, sok-sok buborék és zene okozta vígassággal, volt a  Magonc Együttes koncertje és több izgalmas zenei élmény.

A jó kedvcsináló után valóban minden a gyerekekről szól. Általában kézműves foglalkozásokon alkothatnak szülők és gyerekek, játékos versenyeken mérhetik  össze ügyességük a vállalkozó kedvűek, zenével, tánccal ismerkedhetnek.

A rendezvény alatt kicsiknek és nagyoknak büfé működik, ahol a frissítők mellett, finomságok is kaphatók.

 

Nagyok búcsúja – júniusban

Minden évben eljön az idő, amikor a nagycsoportosok közül az iskolába készülődőket elbúcsúztatjuk, mert a nyár után szeptemberben elkezdődik számukra az ISKOLA.

Végigsétálnak az épület termein, folyosóin, meghallgatják a búcsúztató verseket, dalokat és fogadják az itt maradó gyerekek   jókívánságait. Vidám dallal, verssel viszonozzák a kedves búcsúztatást és a frissen  kapott tarisznyába  „gyűjtik” a csoportok meglepetés-búcsú ajándékait. Ha ezeket előveszik évek múlva, reméljük, eszükbe jut majd a sok emlék: a különleges napok, a játék, a barátok…