Zöld tevékenységeink

 MAGONC ÓVODÁSOK ZÖLD TEVÉKENYSÉGEI

 Óvodánkban több mint 12 éve kiemelt szerepet tölt be a környezet megismeréséhez, az ehhez kapcsolódó sok program és élmény biztosítása a gyermekek mindennapjaiban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztérium megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum írta ki a „Zöld óvoda” (Z.Ó.) és az „Örökös Zöld Óvoda”(Ö.Z.Ó.) cím elnyerésére nyílt pályázatot. A kritériumrendszernek és a pályázati kiírásoknak mind a négy alkalommal megfeleltünk, így a több lépcsős pályázati rendszerben a legelsők között vehettük 2006-ban, 2009-ben, 2012-ben Z.Ó. oklevelet, majd 2013-ban az Ö.Z.Ó. címet is , melyet akkor rajtunk kívül csak 25 óvoda szerzett meg az országban.

Évről évre egyre több és változatosabb lehetőséget biztosítunk óvodásainknak a tapasztalatszerzésre. Ezek közé tartozik többek között, hogy minden évszakban tevékenykedhetnek az óvoda udvarain, gondozhatják a virágokat, segíthetnek az avar söprésében, etethetik a madarakat, bekapcsolódhatnak a fűszernövények szedésébe, komposztálóba gyűjthetik a növényi hulladékot stb. Hagyomány óvodánkban, hogy anyák napjára egyre több csoport saját nevelésű virággal kedveskedik, amit magról ültetnek a kicsinyek és figyelik fejlődésüket - nem pedig vágott virágot vesznek a boltban.

A nevelési évet nyitó értekezleten a nevelői testület megbeszéli az éves koncepciót, amiben az elemek állandóak, csak a lebonyolításuk módja a változó tényező. Vannak csoport szintű és óvodai szintű rendezvényeink, amiből ízelítőül teljesség igénye nélkül az alábbi programok, tevékenységek várják a Magonckákat a nevelési év során. Állatok Világnapja, Komposztálás napja, Autómentes nap, Ne vásárolj semmit nap, Újrapapír napja, Víz világnapja, Föld napja, Madarak-fák napja, Környezetvédelmi Világnap.

Állatok Világnapja alkalmából és a Föld napja alkalmából interaktív kiállítást rendezünk minden évben. Ez utóbbi egyik fontos része a tavaszi elfoglaltságainknak. Ilyenkor néhány napra a tornatermet berendezzük óvodásaink és az óvó nénik közösen készített tablóival, környezeti tartalmú ügyességi játékaikkal, természetből gyűjtött kincseivel, amit délelőtt és délután is látogathatnak óvodásaink.  Évek óta nagy sikere van a szelektív horgászatnak, a tapogató ládának, a mezítlábas ösvénynek, a kincses ládának - amiben kőzetek rejtőznek stb.  Természetesen mindent megfoghatnak, tapogathatnak, megnézhetnek, szagolhatnak. Vizsgálódhatnak nagyítóval, vízcseppet terelhetnek lapon, megtippelhetik melyik kavics súlya melyik madárka súlyával egyezik meg és hasonló izgalmas felfedezéseket tehetnek.  Évek óta folyamatosan bővítjük a felfedezések lehetőségét.

Tavaly az egyik új játék a madárkereső volt, ahol a bordásfalra erősített kosarak jelképezték a madárfészkeket, benne ültek plüss madarak a kis tojásokon. Örömmel másztak fel a gyerekek és kukucskáltak bele egyenként, mit is rejtenek a fészkek. Láthatták mennyi tojást költ ki egy-egy pár és lelkesen fedezték fel az elrejtett kakukktojást is.

A kiállításokat délelőttönként óvodásaink az óvó nénikkel nézték meg, délután pedig családjaikkal próbálhatták járhatták be. Jó érzés volt átélni, ahogy a gyerekek megosztották újonnan szerzett tudásokat a szüleikkel. Többen éltek a lehetőséggel és mindkét nap bejöttek körbenézni és játszani, közben pedig észrevétlenül sajátították el a környezettudatos viselkedés alapjait, kerültek közelebb az élővilághoz, az ember környezetalakító tevékenységével is megismerkedhettek. Elmélyülten tevékenykedtek, játszottak a óvodásaink érzékenyítő játékokkal , teljesen elfeledkezve az idő múlásáról.

Folyamatosan kutatjuk és megragadjuk a lehetőséget, mit mutathatunk meg óvodán kívül is a ránk bízott gyermekeknek. Szerencsére sok remek alkalom adódik a közelünkben is az ismeretszerzésre, hiszen az Állatkertbe valamennyi korcsoportunk ellátogat az év folyamán többször is. A Mezőgazdasági Múzeumban többször jártunk, ahol különösen nagy sikere volt a Gyógynövényes előadásnak, aminek a végén önállóan készítettek maguknak gyógyfüvekből teát. Akkora élmény volt számukra, hogy az óvodában lelkesen keresgéltek a növényhatározóban a virágokat,  amiknek a főzetéből készítettük a közösen elfogyasztott teát. Büszkén felismernek már 8-10 gyógyhatású növényt.

A kerület adottságai sokat számítanak, hiszen tálcán kínálják  a változatos, színes  programokat, amikből választhatunk.

A kerületi Zöld7 elnevezésű program jóvoltából tovább színesítethetjük tavasszal óvódásaink élményeit. A nagyobb csoportok évek óta részt vesznek a Bethlen Téri Színház előadásain, amikor egy kedves erdőmérnök bácsival beszélgethetnek, majd idén is egy témába ide illeszkedő mesét nézhettek. Ez a produkció különösen megérintette a gyerekeket, mert számukra a természet, állatok, növények óvása mindennapi tevékenység. Napokon keresztül játszották Maszmók történetét és énekelgették az ősi dallamra épülő kis nótát, ami az előadáson többször felcsendült.

Nagyszerű lehetőség az is, hogy tavasszal egynyári növénypalántákat kapnak a nevelési intézmények, amivel az óvodánk bejáratánál található virágládákat ültethették be a legkisebbek, így ők is tevékeny részesei lehettek a kertészkedésnek. Jó érzés látni, ahogy óvodába jövet meg-megállnak szüleikkel és figyelik a növényeket, amiket saját kezükkel ültettek el.  Így, hogy részesei lehettek a környezetük szépítésének, sokkal kíváncsibban fordulnak a többi növény felé is és tanulgatják a nevüket. Öröm hallgatni, ahogy befelé az úton sorolják a virágneveket!

Arra törekszünk, hogy óvodánk minden dolgozója közvetítse a zöld óvoda szellemiségét és környezettudatos magatartásával pozitív mintát nyújtson gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Ennek érdekében kiemelt tennivalóink továbbra is  a fenntarthatóságra nevelés (a gyermekeken keresztül a családokra is hatva); a környezettudatos életvitel alapozása  (takarékosság, természetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás); a helyi lehetőségek, sajátosságok felkutatása és kihasználása.

Az Örökös Zöld óvoda címnek erkölcsi értéke van, büszkék vagyunk arra, hogy az óvodánkban folyó környezeti nevelés méltó arra, hogy rendelkezzünk ezzel a kitüntető címmel. Mindez továbbra is arra ösztönöz bennünket, hogy újabb utakat keresve, a fenntarthatóságra nevelést előtérbe helyezve, még nyomatékosabban tegyünk meg mindent a családok bevonásával környezetünk megóvásáért.