Udvarainkról

Két udvar veszi közre az óvodánk épületét.

Nagy örömünkre a 2017. évben teljes körű felújításra kerültek a játszóudvarok, minden igényt, álmot kielégítő játszótérrel gazdagodott az udvari életünk.

A hátsó udvar a kisebbek, az első udvar a nagyobb „Magonckák” birodalma. Az árnyékos hátsó udvaron a kisebbeknek mozgásos játszó eszközök (mászókák, csúszda, fészekhinta, homokozó, „labdatölcsér”) műfű, öntött gumi burkolattal, nagyobb fűfelület akár a focihoz, fedett bicklis, motoros terasz, ivókút, asztalok-padok, játéktároló áll rendelkezésükre.

A hatalmas fák lombja alatt az első udvaron a  nagyobbaknak közösségi tér, melyen rollerrel, biciklivel közlekedhetnek, öntött gumis focipálya a focistáknak, homokozó, kisház, mozgásos játszó eszközök (váras mászókák, mászófal, egyensúlyozó eszközök, manóvár, laphinta, rugós hinta, csúszda) kínál játéklehetőségeket.

A gyermekek mint egy óriási nappaliban társasjátékozhatnak, heverészhetnek, akár számolhatják a felhőket a műfüves „szőnyegen”…

A jó időben az udvari játék idején is szőnek, fonnak, hajtogatnak, festenek, rajzolnak, barkácsolnak, vizeznek a gyerekek és óvó nénik asztaloknál, plédeken, napvitorla alatt, fák árnyékában…

A nyári melegben „homokozó” kis medencékben tutajozhatnak, maguk készíthette hajókkal „vitorlázhatnak”, sarazhatnak a homokozóban, várat építhetnek, várárkot tölthetnek vízzel, homokképeket készíthetnek…

A Magonc hagyományok szerint megrendezett több programunk, például a Magonc Majális, Magonc Szülinap… is az udvarunkon zajlik, a felkínált sportos, vicces, erőt próbáló, izgalmas tevékenységekben a gyerekek és szülők is szívesen vesznek részt.

A kert nem csak a szórakozás, hanem a munka színtere is. Hogy ilyen szép körülmények között  tölthetik az időt, az a felnőttek: szülők – dolgozók és a gyerekek sok-sok közös munkájának gyümölcse. Hagyomány intézményünkben az őszi és tavaszi kert-kertláda rendezés. Ilyenkor a szponzoroktól, pályázatokon nyert illetve, adományként kapott növényeket közösen, egy jó hangulatú délutánon ültetjük el.

A sziklakert növénypótlására, a tó tavaszi telepítésére, a fűszer- és gyógynövénykert lekerítésére.

A nagy munkálatokat a felnőttek végzik, de  napi apró teendőket kiscsoportos koruktól óvodásaink. Amit csak lehet, rájuk bízunk. Nagy lelkesedéssel gereblyézik ősszel az avart,  tavasztól őszig locsolják a növényeket, etetik az  aranyhalakat, ültetik a virághagymákat és egynyári virágokat. Kertészünk a rendszeres napi karbantartást végzi, a több mint 15 jegenyenyárfa, az óriási platánfák és a többi lombhullató bőven ad munkát. A nyári időszakban ekkora zöld felület locsolása igen sok vizet igényel, hiszen a növények is szomjaznak.

A téli csúszásmenetesítés különösen fontos az óvoda bejárata miatt, mert emelkedőn van, és nagyon veszélyes, ha lefagy. Évek óta zeolitos ásványi granulátummal szórjuk, ami környezetkímélő.

Télen a madarak rendszeres etetése a csoportok feladata, nyáron a gondos itatása. Eddig is tettük, de 2003 óta Madárbarát kert vagyunk, így még nagyobb gondot fordítunk rá.

Valamennyi csoport „örökbe fogadott” egy kis területet, vagy egy fát, amit a kihelyezett táblájuk jelez. Ezt a gyerekek évszakról évszakra gondozzák és különös becsben tartják.

Nagy büszkeségünk a háromévente elnyerhető Zöld Óvoda cím, amit 2006-ban elsőként érdemeltünk ki a kerületben, 2009-ben újra megkaptunk, majd harmadjára is elnyertünk 2012-ben, legutóbbi pályázatnak köszönhetően az Örökös Zöld Óvoda címet is magunkénak tudhatjuk.

Elmondhatjuk, hogy az udvarunkat a hozzánk látogatók csak csodálják…

Kis udvar

Nagy udvar