Külföldi látogatók az Erzsébetvárosi Magonc Óvodában

 

Óvodánkat felkérték a Kárpáti Keretegyezmény Konferenciájának színesítésére: legyünk az egyik bemutató intézmény a résztvevők számára! A konferencia központi témái a fenntarthatóságra nevelés egészintézményes megközelítése és a fenntarthatóságra nevelés pedagógus kompetenciái voltak. Azért esett intézményünkre a választás, mert mint Örökös Zöld Óvoda, több zöld szervezettel is munkakapcsolatban vagyunk – HUMUSZ, ZOHE, KOE, OFI –, így a nevünk ismerősen csengett a szervezőknek.

 

Az EMMI munkatársai előzetesen bejárták az óvoda épületét, udvarait, és mert a látottak egybecsengetek a Nemzetközi Szeminárium delegációjának szánt egészintézményes bemutatás szempontjaival és jó gyakorlat követendő példáival, így megbeszéltük a látogatás menetét.

 

A közel 40 főt számláló – olasz, cseh, ciprusi stb. képviselőkből álló – látogatói csoport és az EMMI képviselői több intézményt felkerestek április 17-én, így váltásban tekintették meg óvodánkat.

 

Érdeklődéssel szemlélték a színes termeket, a környezetbarát módon kialakított csoportszobákat és kiszolgálóhelyiségeket. Bár a termek berendezése tükrözi a benne dolgozók egyéniségét, és a gyerekek igényéhez alkalmazkodik, mégis egységes óvodai képet alkot. Többen jelezték, nem is gondolták, hogy önkormányzati fenntartású intézményben járnak, mert nagyon hasonlít a náluk működő magánóvodákra, olyan jól felszerelt és barátságos. A városi gyermekeknek kevés lehetőségük van az állatok tartására, ezért óvodánk lehetőséget biztosít a terráriumok és akváriumok gondozása során a felelős állattartás megtapasztalásra is.

 

Vendégeink nagy érdeklődéssel nézték végig a Föld napi interaktív kiállításunkat is, amit éppen használatban láthattak, mert a négyéveseink örömmel játszották a felkínált tevékenységek valamelyikét. Többéves hagyomány, hogy néhány napra a tornatermet kiállító teremmé alakítjuk, és a gyerekek változatos játékokon, cselekvéseken keresztül szerezhetnek tapasztalatokat, ismereteket arról, hogy ők mit tehetnek a környezetük megóvásáért, az élővilág tiszteletben tartásáért, a pazarlás csökkentéséért. Az érzékenyítő játékok (pl. mezítlábas ösvény, kincses dobozok) mellett, a nagyítós felfedezési lehetőségeken túl, a földalatti élővilágot bemutató sejtelmes alagút és a tudatos vásárlók boltja volt igen népszerű.

A látogatókat lenyűgözte, hogy kézzelfogható és játékos módon vezetjük rá a 3-7 éveseinket a holisztikus gondolkodásmódra, miszerint ők is részesei a Föld életének jobbá tételében, az ökológiai lábnyomok csökkentésében. Minden cselekedetünk hatással van a környezetünkre, még akkor is, ha kis lépeseket tesszük. Időben el kell kezdeni azt, amire a későbbi tanulmányok során építeni lehet. Nem véletlen, hogy támogató családokat tudhatunk magunk mellett.

 

Óvodánk udvara a tavalyi felújítás után maximálisan kielégíti a gyerekek mozgásigényét, de az átalakítás során lecsökkent a növények részére fenntartott hely, illetve a kertészkedésre alkalmas felület. A két udvarrész közti átjáróban – ennek felújítását erre az évre ütemezte a fenntartó – saját kezűleg átalakítottunk ki Tanösvényt. Fontos volt számunkra, hogy a zavartalan madáretetés, itatás továbbra is megvalósulhasson, a kis tó „működjön”, valamint a virágos kerten kívül valamennyi csoportnak legyen egy-egy növényes ládája, amit a gyerekek maguk gondozhatnak. Táblák jelzik, hogy melyiket csoport ültette, gondozza rendszeresen a növényeket. Van, aki gyógynövényeket ültetett, van, aki borsót vetett, akadt, aki eperpalántát ápolgat. Napról-napra figyelik és várják a változást a gyerekek. Fő erénye a tanösvénynek, hogy a gyermekekkel közösen tevékenykednek itt az óvodapedagógusaink.

 

A delegáció tagjainak tetszett, hogy a belvárosban, ilyen kis terülten is megtaláltuk kertészkedésre, madáretetésre, komposztálásra a módot, és kihasználjuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Sok praktikus és gyakorlatias kérdést tettek fel, hiszen más nemzeteknél mások a lehetőségek, szokások és a hagyományok.

Örömmel tettünk eleget az izgalmas feladatnak, és látva delegáció tagjainak őszinte érdeklődését, örömmel fogadtuk dicsérő szavaikat is.

 

Az esemény után Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár Úr levélben fejezte ki köszönetét és elismerését a színvonalas szakmai eseményért az intézményünknek:

 

„Köszönjük, hogy a kisgyermekek aktív közreműködésével mutatták be az óvoda mindennapi és a fenntarthatóságra nevelés érdekében folytatott kiváló munkáját. Mindezeket még alátámasztják külföldi kollégáink elismerő szavai és az azóta írt köszönő e-mailekben külön kiemelt pozitív vélemények is az intézmény látogatások programjairól.

Még egyszer megköszönve a köznevelés iránti elkötelezettségüket, munkájukhoz további sok sikert kívánok!”

 

 

 

                                                                                        Müllerné Nagy Krisztina

                                                                       környezeti nevelő és óvodapedagógus